fbpx
 
 

Egy igazi sikersztori

Korai angol nyelvtanulás: egy igazi sikersztori

Lichtenstein László

2022-ben

Egykori kis ovisunk, Lichtenstein László, aki ma már felnőtt, az évek során megélt élményeiről mesél most nektek.

Tizennyolc éves vagyok, és hamarosan Proficiency nyelvvizsgát fogok tenni. Nagy lépés ez nekem, és sokat jelent, hogy az egyetemi tanulmányaim során nem okoz majd gondot az angol nyelvű szakirodalom olvasása, és a diplomához szükséges nyelvvizsga miatt sem kell majd aggódnom. Ha utazom a világban, mindig könnyen és gyorsan barátokra találok, hiszen bárhol jól megértetem magam. Szabad vagyok, és ezt a korai angol nyelvtanulás programnak köszönhetem.

Korai angol nyelvtanulás: „Nincs olyan emlékem, hogy nem tudok angolul”

Tudom, furcsán hangzik, de nincs olyan emlékem, hogy nem tudok angolul. Óvodás koromból már vannak emlékeim a Helen Doronos angolórákról, (amit a szüleim története is igazol, miszerint hároméves koromban döntöttek a korai nyelvtanulás mellett) de azt a mai napig nem tudom mikor is ragadt rám ez a nyelv.

A korai angol nyelvtanulás csak a kezdet

Az első helendoronos angol tanár nevére és arcára már nem emlékszem, de arra igen, hogy ki volt az a nyelviskola-vezető, aki végig kísért utamon. Ő volt az, aki először kísért nyelvvizsgára – azt az élményt sosem felejtem el –, és ő mutatta be a jelenlegi nyelvtanáromat, Misit is, akivel már sokkal professzionálisabb, ugyanakkor barátibb a viszonyom.

Emlékszem még két másik gyerekre is, akik szintén akkoriban csatlakoztak a korai angol nyelvtanulás programba. Van abban valami varázslatos, amikor ráébredsz, hogy valakit, aki nem a családtagod, mindig is ismertél. Mi évekig támogattuk egymást, és együtt haladtunk az angol nyelvtanulás útján.

Angol nyelvtanulás akkor is, ha nem akarod

Muszáj bevallom, nem mindig voltam oda az angol nyelvtanulásért. Életem jelentős részében nem tartottam szükségesnek a nyelvórákat, annak ellenére, hogy tanáraim mindent megtettek, hogy a lehető legélvezetesebbé tegyék az órákat. A szüleim a fontosabb döntéseket rám bízzák (ezt rendkívül tisztelem bennük), így többször elgondolkodtam a nyelvtanulás abbahagyásán, de szerencsére idővel beláttam, hogy az angol nyelvtudás ma már szinte nélkülözhetetlen a mindennapokban. Ma már természetes számomra, hogy angol órákra járok, és el se tudom képzelni angol nyelvtanulás nélkül a mindennapokat.

Manapság az idő hiánya sem lehet kifogás. Ha ez kényelmesebb, online foglalkozásokat is választhatunk és bár a koncentráció fenntartása így több motivációt igényel, így sokkal könnyebb beilleszteni az angolt a sportoló, vagy zenélő diákok amúgy is sűrű napirendjébe..

 

Korai angol nyelvtanulás az egész családnak

Lichtenstein László nyári tábor

2021 nyári tábor

Rengeteg élményem van, ami örökre a helendoronos időkhöz köt engem. A legizgalmasabb talán az, hogy tavaly már nem diákként, hanem segítőként vettem részt a nyári táborban. Így jobban beleláttam a nyelviskolák és az angol nyelv oktatás szépségeibe, és még jobban imádom az angolozást!

A családommal amúgy is igazi helendoronos csapat vagyunk! A testvéreim is korán kezdték az angolozást, és a mai napig járnak angol nyelvórákra. Az egyik öcsém most a C1 felsőfokú nyelvvizsgára készül, a másik pedig a B1-re. Tudom, hogy sikerülni fog nekik, ahogy nekem is – és mindezt a Helen Doron tanárainknak és a szüleink kitartásának köszönhetjük.